[email protected]  585 224 641  602 583 091
Přihlásit / vytvořit účet

Červený kořen zdraví

Červená řepa salátová (Beta vulgaris subsp. vulgaris) pochází z oblasti Středomoří. Její léčivé účinky poznali a využívali již staří Římané před více než třemi tisíci lety. Postupně se tato léčivá rostlina rozšířila do celé Evropy, Asie a Severní Ameriky, kde se běžně používá jako zelenina na přípravu zdravých salátů, příloh, a nejnověji se připravuje na vícero způsobů jako samostatný pokrm. Využívá se v dietoterapii, zejména při redukčních dietách a očistných kúrách. Její výtažky jsou známé svými ozdravujícími účinky při početných zdravotních problémech.

PRO SRDCE A KREV, TRÁVENÍ I IMUNITU

Červená řepa obsahuje látku betain, mimořádně zdraví prospěšnou, která má preventivní a léčebné účinky na srdečně-cévní systém. Rozšiřuje cévy, uvolňuje spazmy, a tak brání vzniku a rozvoji aterosklerózy, která postihuje zejména koronární a mozkové tepny. Zlepšuje se prokrvení a okysličení důležitých orgánů a tkání jako srdce, mozku, ledvin, kde je tento účinek velmi prospěšný a žádoucí. Zároveň červená řepa zpevňuje stěnu cévních kapilár, zlepšuje jejich elasticitu a pomáhá při léčbě vysokého krevního tlaku. Působí očistně a regeneračně i na orgány trávicího systému, podporuje funkci žaludku, jater, žlučníku, zlepšuje vylučování žluče. Pomáhá při detoxikačních procesech tenkému a především tlustému střevu s odstraňováním toxických látek z těla, zabraňuje zácpě. Dále má močopudné účinky, čímž pomáhá ledvinám při vylučování přebytečných solí a metabolitů z těla ven, a taktéž podporuje krvetvorbu. Červená řepa a její šťáva příznivě posiluje imunitu a má výrazné protichřipkové účinky. Dále je prospěšná při revmatických onemocněních, například dně (arthritis urica), kde pomáhá vyplavovat nahromaděnou kyselinu močovou z těla. Dobře se uplatní i při redukčních dietách.

OMLAZUJÍCÍ ÚČINKY

Červená řepa obsahuje i další zdraví prospěšné látky. Jsou to některé důležité prvky, jako draslík, vápník, hořčík, fosfor, křemík, železo, měď, zinek, též vitaminy skupiny B, C, kyselinu listovou a rozpustnou (solubilní) vlákninu pektin, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zároveň příznivě ovlivňuje tvorbu inzulinu, což umocňuje její protisklerotické účinky. Pektin dokáže na sebe vázat i těžké kovy a radioaktivní látky, které se potom snadněji vyloučí z těla ven, a tak je chráněné před jejich zhoubným vlivem. Kyselina listová jako účinný antioxidant je nezbytná pro správný růst a dělení buněk v organismu, pro správnou funkci kardiovaskulárního systému, obnovu všech tkání v těle. Vysoký obsah křemíku, který se všeobecně považuje za minerál krásy, blahodárně působí na pokožku, vlasy a nehty, zvyšuje jejich pevnost a krásu. Křemík a kyselina listová doslova omlazují celý organismus.

CHUTNÁ POTRAVINA

 V minulosti se jako potravina více využívaly nadzemní části této léčivé zeleniny čili listy. Dnes se konzumují především podzemní hlízy (bulvy) v podobě salátů, buď syrové ve směsích s jinou zeleninou, nebo se vaří a používají jako příloha k hlavním jídlům namísto kompotu. Vařená červená řepa tvoří základ zdravého a chutného jídla známého zejména v Asii, východní Evropě a především na Ukrajině pod názvem boršč.

VYUŽÍVANÁ PO STALETÍ

V přírodním léčitelství se odedávna používala šťáva z červené řepy spolu s mrkvovou šťávou jako podpůrný prostředek při různých krevních onemocněních – od anémie až po leukemii. Červená řepa patří, díky tomu, že obsahuje velké množství minerálů, k zásadotvorným zeleninám. Proto pomáhá organismu vyrovnat se s překyselením a udržovat acidobazickou rovnováhu.

MUDr. Július ŠÍPOŠ

Publikováno: 15. 04. 2015

Další články k tématu Organic Beta Powder - zkušenosti a použití

Zobrazeno 9 položek
Datum zveřejnění Titulek
21. 09. 2021
Správné užívání bylinných koncentrátů Energy a jejich vhodné kombinace s dalšími přípravky

Jak správně užívat přírodní přípravky Energy a naplno využít jejich potenciál? Jak správně detoxikovat organismus? V textu jsou zahrnuty i dlouholeté zkušenosti lékařů, terapeutů, lektorů společnosti Energy s používáním přípravků při prevenci a řešení nejčastějších zdravotních problémů (v druhé…

30. 05. 2019
Fenomén mikrobiomu

Když připravuji přednášky o imunitě, častých onemocněních a o možnostech, jak vyčistit tělo pomocí přípravků Energy, vždy s tím souvisí tematika vnitřního prostředí organismu – tzv. volných radikálů, síly imunity a osídlení střeva správnými bakteriemi. Nyní také hojně slyšíme slovo mikrobiom –…

01. 03. 2019
Červená řepa - opomíjená studnice zdraví

Všichni ji známe, ale málokdo ji bere vážně. Stala se pochoutkou zámožných patricijů Říše římské, ale i obživou chudých. Historie červené řepy zkrátka sahá až do starověku. Kdybychom chtěli popsat její všechny léčivé vlastnosti, vydalo by to na několik stran. Často lidé nevědí, jak řepu chutně…

01. 03. 2019
Vyberte si ZELENÉ POTRAVINY přímo na tělo!

Účinnost zelených potravin je často zbytečně podceňována. Možná v domnění, že jsou to potraviny a ne léky. A to je mylná představa. Japonci tvrdí, že žena z kuchyně vládne nad životem a smrtí všech členů rodiny. Tímto ani ne příliš nadneseným rčením se upozorňuje na to, že se nesmí podceňovat…

28. 02. 2019
Deficit železa: nejčastější příčina chudokrevnosti u mladých žen

Mladé ženy ve fertilním věku nejčastěji trpí nedostatkem železa. Příčinou tohoto jevu jsou jeho zvýšené ztráty pravidelně se opakující menstruací (často spojenou s intenzivním krvácením), také těhotenství a porody. Pokud je zároveň málo železa v přijímané potravě, vzniká chudokrevnost, protože…

19. 04. 2017
ORGANIC BETA POUŽITÍ

Červenou řepu, ač pochází se Středomoří, znali naši předkové již od starověku. Pro Slovany byla řepa vedle obilí jednou ze základních potravin a hrála důležitou roli především ve výživě prostého lidu, což mělo paradoxně nemalý vliv na zdraví celých populací. Kromě nutričního významu totiž dokázali…

18. 01. 2016
Dráždivý tračník: problém pětiny dospělé populace, převážně žen

Dráždivý tračník, spastický tračník, anebo syndrom dráždivého střeva představuje funkční poruchu motility (pohyblivosti) trávicího traktu, především tlustého střeva. Projevuje se zejména bolestmi břicha různé intenzity, střevním diskomfortem, tj. pocitem nafouknutí, častějšími nutkavými stolicemi …

17. 08. 2015
Středomořská prevence

Víme, že mezi civilizační nemoci, na které nejčastěji umíráme, patří především kardiovaskulární choroby a zhoubné nádory. Jsou významným celospolečenským zdravotním problémem vyspělých států světa. Známe ale také účinnou prevenci, kterou se dokážeme proti nim bránit. K ní se řadí mimo jiné tzv.…