Informace o výhodách členství
Ceny dopravy
Hodnota objednávky | Cena za dopravu * |
Do 500 Kč | 99 Kč |
Do 2000 Kč | 50 Kč |
Nad 2000 Kč | 0 Kč |
Za dobírku si účtujeme 30 Kč. U hodnoty objednávky nad 2000 Kč máte dobírku zdarma.
* Upozornění: Za některé speciální zboží si můžeme účtovat dopravné 99 Kč navíc, kvůli vyšším nákladům na dopravu (křehké či nadměrné zboží) bez ohledu na výši objednávky. Informaci o navýšení naleznete v detailu produktu + košíku / pokladně u produktu.
Osobní odběr je zdarma vždy. Více informací naleznete v obchodních podmínkách
Výraz probiotikum je odvozen z latinské předložky „pro“ stejného českého významu a řeckého slova „biotic“, které znamená „bios“ nebo „život“. Moderní historie probiotik se datuje k počátku 20. století průkopnickými studiemi budoucího laureáta Nobelovy ceny Élie Metchnikoffa, ruského vědce působícího v Pasteurově institutu v Paříži. Nicméně první dochované zmínky o výrobě probiotik jsou staré téměř jako lidstvo samo a úzce souvisejí s používáním fermentované stravy.
Již během neolitického věku se používaly procesy, které umožňovaly nejen prodloužit trvanlivost mléčných výrobků, ale zároveň docílit jejich léčebného účinku. Egypťané a Féničané uchovávali mléko od krav, ovcí, koz, koní a velbloudů v lahvích vyrobených z kůže nebo žaludků, kde mléko přišlo do kontaktu s bakteriemi, jež byly s největší pravděpodobností předchůdcem dnešních kmenů Lactobacillus acidophilus a bulgaricus.
Legenda říká, že pastýř, cestující na horkém slunci turecké pouště, na nějakou dobu zapomněl na mléko v kozím vaku. Posléze zjistil, že se proměnilo v hustý, krémový a chutný pokrm. Tento nový produkt byl tehdy pojmenován nám známým slovem „jogurt“. O několik set let později Louis Pasteur identifikoval mikroorganismy odpovědné za proces fermentace, a položil tak základy odvětví, které v mnohém změnilo svět.
Výroba fermentovaných, probiotických produktů zaznamenala v posledních třiceti letech obrovský vývoj. Ze zapomenutých kožených vaků na poušti se rychle stal vysoce sofistikovaný obor.
Byly identifikovány a popsány stovky probiotických bakteriálních kmenů a provedeny klinické studie jejich působení na lidský organismus. Klíčovými se staly dva parametry. Složení a množství použitých kmenů a také způsob, jak je v rámci trávicího traktu efektivně dopravit na potřebné místo. První probiotické přípravky trpěly svými porodními bolestmi. Téměř 90 % obsahu bylo zničeno již v prostředí žaludku působením jeho agresivních trávicích šťáv, a jejich efekt tak zůstal velmi diskutabilní. Do střevního biomu se dostalo naprosté minimum bakterií, které tím pádem nedokázaly čelit přesile a na změnu mikrobiomu neměly sílu. Prvním krokem k nápravě bylo balení do želatinových kapslí, které svůj obsah částečně chránily, a úspěšnost dopravy skrze žaludek se násobně zvýšila. Radikální změnu však přinesla až metoda „obalení“ samotných bakterií ochranným filmem, zpravidla na bázi přírodních materiálů.
Věříme, že naše probiotika jdou ještě o krok dále… Jsou velmi komplexní a dle svého zaměření rozdělená na dva produkty, které od sebe snadno a intuitivně rozeznáte. Oba shodně používají stejný komplex deseti vybraných bakteriálních kmenů, u kterých se prokázala nejvyšší účinnost. Jsou chráněny nejen rostlinnou kapslí vhodnou pro vegetariány, ale jednotlivé klastry bakterií jsou uzavřeny do mikrokapsulí, tvořených čtyřmi vrstvami obalu na bázi glukózy, lipidů a chitosanu. Jednotlivé vrstvy jsou nanášeny střídavě. Tato nepravidelnost znamená mírně odlišnou odolnost a umožňuje postupné vstřebávání obsahu v celé délce střevních cest.
je obohaceno navíc o prebiotikum inulin a Chlorellu pyrenoidosu v organické kvalitě. Ta dodává přípravku detoxikační a nutriční účinek.
obsahuje prebiotikum inulin, kravské kolostrum a extrakt z hlívy ústřičné. Jejich účinek prohlubuje imunitní efekt, a protože imunita sídlí ve střevech, působí tak dvojím a velmi důkladným způsobem.
Poznámka od MUDr. Vosátkové:
Střevo také zásadně podporuje Probiosan a Probiosan Inovum. Oba obnovují střevní mikroflóru, Probiosan Inovum navíc obsahuje imunitně mimořádnou látku zvanou kolostrum. Je to první mléko, které pije mládě savců, včetně člověčího, a je nabité dary od jeho matky – protilátkami a lehce stravitelnými živinami. A právě o protilátky nám jde. V Probiosanu Inovum je dále kompletní spektrum „hodných“ bakterií, které nám pomáhají trávit. Ono totiž střevo, které dobře netráví, tedy přesněji nevstřebává a nepředává do krve živiny, brání tvorbě kvalitní síly. A jak víme, je-li málo síly vůbec, je málo síly i pro imunitu. Zdroj: Vitae 10/2015
Přestože samotný probiotický komplex vyrábíme v Anglii, finální produkt vzniká u nás, na Moravě. Všechny účinné ingredience zde jsou pečlivě homogenizovány, aby bylo dosaženo jejich přesných poměrů. Zvláštní pozornost musí být věnována probiotikům. Přes všechna opatření a ochranné vrstvy se jedná o živý materiál, který přirozeně stárne. Pro každé z nich existuje přesný algoritmus přirozeného úbytku. Jejich obsah se proto pečlivě počítá tak, aby garantované množství bylo ve výrobku obsaženo s rezervou pro poslední den záruční lhůty…
Hippokrates před více než 2 000 lety prohlásil, že „smrt sedí v útrobách“ a že „špatné trávení je kořenem všeho zla“. Živá a vyvážená strava a co nejméně stresu je tak receptem na dlouhý život. Pokud tomu však chcete trochu pomoci, nyní víte, kde můžete hledat.
Zdroj: magazín Vitae 3/2021