Víme, že mezi civilizační nemoci, na které nejčastěji umíráme, patří především kardiovaskulární choroby a zhoubné nádory. Jsou významným celospolečenským zdravotním problémem vyspělých států světa. Známe ale také účinnou prevenci, kterou se dokážeme proti nim bránit. K ní se řadí mimo jiné tzv. mediteránní strava (středomořská dieta), zdravá životospráva a osvědčené přírodní doplňky Energy.
Je známou skutečností, že národy žijící v oblasti Středozemního moře, především Řekové, Italové a Španělé, se dožívají vyššího věku a trpí méně často kardiovaskulárními a nádorovými onemocněními než ostatní Evropané. Už dříve se zjistilo, že za to může složení středomořské stravy, která je bohatá na zeleninu, ovoce, obiloviny, luštěniny, semena, olivový olej, mořské ryby, česnek, cibuli, některé byliny a koření – oregano, rozmarýn , tymián, zázvor, estragon, bobkový list...
Výživa, způsob stravování, včetně složení a přípravy jídel, mají významný vliv na vznik a rozvoj zmíněných civilizačních onemocnění. Prokázaly to mnohé objektivně vědecké výzkumy. Stejně pro to svědčí i skutečnost, že pokud se tito obyvatelé odstěhovali z oblasti Středozemního moře do jiných zemí a zároveň změnili stravovací návyky, zvýšilo se u nich riziko výskytu kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Důležitou součástí jejich prevence je i čisté životní prostředí, zdravý životní styl s minimalizací stresu, dostatkem pohybu, bez kouření, nadměrného požívání alkoholu a návykových škodlivin.
Upřednostnit je třeba čerstvou stravu, zeleninu, ovoce, které se jen minimálně zpracovávají, nekonzervují a chemicky neupravují. Je v nich dostatek přírodních vitaminů, stopových prvků, minerálů, vlákniny. Díky obsahu nenasycených mastných kyselin z olivového oleje a omega-3-mastných kyselin z mořských ryb má tato strava i hypolipemický účinek, pomáhá příznivě regulovat hladinu krevních lipidů, zvyšovat hladinu “hodného” HDL cholesterolu.
Strava ve Středomoří poskytuje organismu komplexní ochranné, antioxidační, hypolipemické a čisticí účinky, čímž významnou měrou přispívá k ochraně před kardiovaskulárními a nádorovými onemocněními.
Z přípravků Energy, které naši stravu mohou obohatit o přírodní složky hojně obsažené v středomořské kuchyni uveďme například Vitamarin, Flavocel, Revitae a všechny zelené potraviny.
MUDr. Július ŚÍPOŠ
Publikováno: 17. 08. 2015