[email protected]  585 224 641  602 583 091
Přihlásit / vytvořit účet

Probiosan – zlé bakterie zneškodníme hodnými!

V posledních 20 letech se výzkum v oblasti medicíny nesoustřeďuje pouze na bakterie škodlivé, ale zabývá se i bakteriemi člověku prospěšnými. Hovoříme o tzv. střevním ekosystému, který je tvořen střevní mikroflórou, střevním epitelem (střevní výstelkou) a lymfatickým imunitním systémem střeva. Všechny tyto tři složky mají vzájemnou návaznost, komunikují a navzájem spolupracují. Význam střevního ekosystému spočívá hlavně v oblasti bezproblémového trávení, pravidelného vyprazdňování, posílení imunity, ochrany před alergiemi, ale i dodání energie a psychické pohody.
 
PATOGENNÍ BAKTERIÁLNÍ KMENY
 
Velká část lidské populace může mít zdravotní potíže související hlavně se špatnou střevní mikroflórou. Tento systém je nejčastěji narušován špatným stravováním, kouřením, alkoholem, znečištěným životním prostředím a z léků nejčastěji antibiotiky. Významnou roli zde hraje i stres a přibývající věk. Patogenní mikroorganismy postupně převažují nad přirozenou střevní mikroflórou a poškozují organismus. Hovoříme o střevní dysbióze. Nejčastěji se jedná o hnilobné bakterie a plísně (Candida albicans). Účinek těchto patogenních kmenů se projevuje nejen zažívacími potížemi ve formě průjmů, zácpy, plynatosti a nechutenství, ale i omezeným vstřebáváním živin, vitaminů a minerálů. Bakteriální toxiny prostupují přes střevní stěnu do krve, oslabují organismus, poškozují imunitní systém a mohou způsobovat i psychická onemocnění.
 
 
PROBIOTIKA naopak POMÁHAJÍ
 
Pozitivní účinky příznivých bakteriálních kmenů spočívají v tom, že udržují střevní rovnováhu, tlumí růst škodlivých bakterií a plísní, dezinfikují střevo produkcí přirozených antibiotik, vytvářejí na střevu ochranný povlak, produkují vitaminy B, K a podporují vstřebávání minerálů, hlavně vápníku. Cíleným produktem firmy Energy pro tuto problematiku jsou kapsle Probiosan. Jedná se o vyvážený komplex dvou probiotických bakterií, zelenou řasu rodu Chlorella a inulin. Zatímco řasa Chlorella je u uživatelů Energy přípravků oblíbená jako samostatný produkt, složka inulinu je poměrně neznámá. Jedná se o přírodní látku ze skupiny nestravitelných polysacharidů – složených cukrů, obsažených zejména v čekance, pampelišce, cibuli nebo lopuchu. Slouží nejen jako zdroj vlákniny, ale hlavně jako substrát a strava pro růst a dělení probiotických bakterií v tlustém střevě.
 
 
KDY A JAK PROBIOSAN UŽÍVAT?
Hlavní oblasti použití Probiosanu tkví v podpoře funkce střeva a zažívání, zlepšení stavu střevní mikroflóry a posílení imunitního systému. Praktické indikace jsou zažívací potíže, zácpa, průjem, poruchy trávení, nadýmání, pocit plnosti po jídle nebo záněty střev.
 
Ochrana probiotických bakterií proti kyselému obsahu žaludku je zaručena speciální ochrannou kapslí složenou ze dvou vrstev, která umožňuje vstřebání a pomnožení (kolonizaci) příznivých bakterií až v prostředí tlustého střeva, kde se přirozeně vyskytují. Obvyklá dávka Probiosanu pro dospělého je 3x den-ně 1 kapsle (menší děti 1x denně 1, starší 2x den-ně 1), nejlépe po jídle. Výrobek je vhodné po otevření přechovávat v lednici. Obsah kapslí nevysypávat, je nutné zachovat ochrannou funkci kapsle vůči kyselému prostředí žaludku.
 
Nadcházející podzimní a zimní období s sebou přináší častější výskyt onemocnění vyžadujících nasazení antibiotik. Rada pro naše čtenáře proto zní “jsou li nutná antibiotika – berte probiotika”. Nejmodernější trend je nasadit probiotika souběžně s antibiotiky, ale s odstupem nejméně 4 hodin. Znamená to ráno užít léky, v poledne po jídle sníst 2 kapsle Probiosanu (děti 1 kapsli) a večer opět léky. Po vybrání antibiotik je třeba dobrat celé balení Probiosanu v dávce 3x denně 1 kapsli (menší děti 1x denně 1, starší 2x denně 1).

Probiosan v rámci detoxikace

  • udržuje střevní rovnováhu
  • tlumí růst patologických kmenů a plísní
  • snižuje kyselé prostředí střeva
  • vytváří ochranný povlak na klcích podobně jako humáty
  • podporuje produkci vitaminů B, K

 
Použití Probiosanu
Onemocnění zažívacího aparátu a střev:

  • průjmy infekční, cestovatelské, po radioterapii a chemoterapii,
  • zácpa, problém velice častý i u seniorů,
  • střevní záněty,
  • zápach z úst.

 
Posílení imunitního systému zvýšením aktivity bílých krvinek a tvorbou obranných protilátek (IgA).
Alergická onemocnění jak dechová, tak kožní – alergická rýma, alergický zánět spojivek, astma bronchiale, kožní kopřivka a atopický ekzém. Probiotika mají svůj přínos i při intoleranci mléčné laktózy (mléčného cukru).
Léčba antibiotiky – dle nového doporučení je vhodné nasadit probiotika již společně s léky. Zásadou je odstup probiotik od antibiotik min. 4 hodiny.
Opakované záněty močového měchýře, záněty gynekologické, záněty horních cest dýchacích.
Zvýšená hladina cholesterolu v krvi.
 
 
POHLED MODERNÍ MEDICÍNY
Příznivý vliv probiotických bakterií v oblasti prevence a podpůrného vlivu prokázaly četné klinické výzkumy. Řada prospěšných bakteriálních kmenů se již dnes v medicíně používá i jako léky, jak v dětském lékařství, tak u dospělých. Využívány jsou zejména u průjmů, zažívacích potíží, zánětů střev a potravinových alergií (Hylak forte, Enterol).
 
Výzkumem bylo zjištěno, že k synergickému, tj. zesilujícímu, účinku dochází při kombinaci probiotik a selenu. Selen naleznete z produktů Energy v přípravku Fytomineral. Vhodné je také doplnění stravy o zakysané potraviny typu jogurtu, kefíru, kyšky nebo brynzy.
 
Konkrétní zkušenosti s využitím probiotik např. v gynekologii, dětském lékařství nebo v alergologii najdete v příštích vydáních Vitae.
 
Tento článek bych rád uzavřel svojí oblíbenou citací japonského profesora Jamaširo
z III. probiotického kongresu v Paříži: “Mám takový sen – zlé bakterie budeme potlačovat nebo zabíjet pomocí těch dobrých. To je má představa o lécích pro 21. století.”

MUDr. Jiří HANZEL

Publikováno: 26. 10. 2015

Související produkty

Další články k tématu Chlorella - zkušenosti a použití

Zobrazeno 1-18 položek z celkem 30
Datum zveřejnění Titulek
03. 04. 2023
Účinky zelených potravin a terapeutických olejů

Obsah pouze pro členy

09. 03. 2019
Prvek Dřeva

Pentagram je cesta k celistvosti Element Dřeva je symbolem růstu, vývoje a rozmachu. Játra jako jinový orgán tohoto prvku mají celou řadu úkolů. Asi nejdůležitějším je takzvané zprůchodňování. FUNKCE JATER A ŽLUČNÍKU PODLE TČM Číňané věří, že aby v těle mohlo cokoli proudit, musí to mít…

01. 03. 2019
Vyberte si ZELENÉ POTRAVINY přímo na tělo!

Účinnost zelených potravin je často zbytečně podceňována. Možná v domnění, že jsou to potraviny a ne léky. A to je mylná představa. Japonci tvrdí, že žena z kuchyně vládne nad životem a smrtí všech členů rodiny. Tímto ani ne příliš nadneseným rčením se upozorňuje na to, že se nesmí podceňovat…

20. 02. 2019
Jak prožít těhotenství šťastně a bez stresů?

OTOKY V GRAVIDITĚ Je zajímavé, a z hlediska klasické fyziologie obtížně vysvětlitelné, proč se u některých žen nevyskytují otoky vůbec, a to ani ke konci těhotenství v období před porodem, zatímco u jiných žen se objevují již ve druhém trimestru. Také distribuce otoků je různá, nejčastěji…

04. 09. 2018
Hola, hola, škola volá!

POMOZME NAŠIM RATOLESTEM HRAVĚ ZDRAVĚ ZAHÁJIT ŠKOLNÍ DOCHÁZKU Pro mnoho dětí a studentů může být poprázdninový nástup do školy tak trochu energetickým šokem. Najednou se musí zase soustředit, mít dostatek energie na podávání výkonů a plnění domácích úkolů, cítit se v pohodě a k tomu všemu odolávat…

09. 01. 2017
Chlorela nebo spirulina?

Tyto dvě zelené potraviny mají mnoho společného. V neméně ohledech se ale i výrazně liší. Podle čeho vybírat, kdy kterou užívat? PRO OČISTU, RŮST BUNĚK A HOJENÍ Chlorelu můžeme charakterizovat jako jednobuněčnou řasu žijící ve sladké vodě. Při její kultivaci se používá mineralizovaná voda a…

09. 01. 2017
U CHLORELY ZÁLEŽÍ NA ČISTOTĚ PROSTŘEDÍ DVOJNÁSOB

Přestože patří chlorela mezi nejznámější a nejrozšířenější zelené potraviny na světě, její podstata, to skutečně důležité, bývá často skryto pod nánosy povrchních informací. Právě u zelených potravin totiž platí, že čím více je daný druh známý a rozšířený, tím více klesá jeho střední kvalita a…

20. 06. 2016
Organic Chlorella se rodí na Tchaj-wanu

Organic Chlorella se rodí na Tchaj-wanu, na místě, kde lze vypěstovat tu nejkvalitnější Chlorellu   Napájena pramenitou vodou zde do sebe absorbuje nesčetně živin a minerálních látek. Čisté prostředí jižního Tchaj-wanu vyniká hustým porostem, majestátními horami, a dechberoucími vodopády, často…

05. 04. 2016
Organic Chlorella

Obsah pouze pro členy

18. 01. 2016
Dráždivý tračník: problém pětiny dospělé populace, převážně žen

Dráždivý tračník, spastický tračník, anebo syndrom dráždivého střeva představuje funkční poruchu motility (pohyblivosti) trávicího traktu, především tlustého střeva. Projevuje se zejména bolestmi břicha různé intenzity, střevním diskomfortem, tj. pocitem nafouknutí, častějšími nutkavými stolicemi …

24. 11. 2015
Varixy – křečové žíly

Varixy (křečové žíly) jsou ve svojí podstatě vakovitá anebo válcovitá rozšíření povrchových žil s nedomykavostí chlopní. Za normálních okolností tyto žilní chlopně propouštějí krev jen směrem k srdci, tedy zabraňují jejímu zpětnému toku. Při nedostatečném uzavírání žilních chlopní část krve teče…

17. 08. 2015
Středomořská prevence

Víme, že mezi civilizační nemoci, na které nejčastěji umíráme, patří především kardiovaskulární choroby a zhoubné nádory. Jsou významným celospolečenským zdravotním problémem vyspělých států světa. Známe ale také účinnou prevenci, kterou se dokážeme proti nim bránit. K ní se řadí mimo jiné tzv.…

17. 04. 2013
Vítej, jaro!

  Sluníčko už vládne alespoň občas jarnímu nebi a jako každý rok ukazuje nejen rozkvetlé narcisky, ale také špinavá okna, nepořádek na zahradě... Jenže nám s jarem sem tam chybí elán, často nás přepadá jarní únava. Báječným řešením je využít nabídky ZELENÝCH POTRAVIN. Přiřazují se k prvku Dřevo,…

04. 12. 2012
Silná trojka pro naše zdraví

Obsah pouze pro členy

05. 09. 2012
Prevence infekcí a nachlazení

Obsah pouze pro členy

01. 07. 2012
Těhotenství, krevní oběh a Energy

Těhotenství, krevní oběh a Energy I když je těhotenství považované za fyziologický, tedy normální stav organismu ženy v přiměřeném věku, přece jen znamená zvýšenou zátěž pro srdce a krevní oběh. Pokud je srdce zdravé, snáší takovouto zátěž většinou lehce. Když je však postižené už před…

01. 09. 2011
Dna – metabolické onemocnění

Obsah pouze pro členy