Tyto dvě zelené potraviny mají mnoho společného. V neméně ohledech se ale i výrazně liší. Podle čeho vybírat, kdy kterou užívat?
PRO OČISTU, RŮST BUNĚK A HOJENÍ
Chlorelu můžeme charakterizovat jako jednobuněčnou řasu žijící ve sladké vodě. Při její kultivaci se používá mineralizovaná voda a spousta přímého sluníčka. Nejznámější vlastností chlorely je její schopnost detoxikace a zbavení těla toxinů, včetně těžkých kovů. Látkou, která stojí za mnoha skoro až zázračnými účinky chlorely, je chlorofyl. Chlorela jej totiž obsahuje nejvíce ze všech dosud známých rostlin. Chlorofyl je látka, která se téměř shoduje s lidským krevním barvivem hemoglobinem a je zodpovědná za sytě zelenou barvu chlorely.
Chlorela je ovšem také bohatá na železo. Obsahuje ho mnohonásobně více než špenát či játra. V chlorele najdete i všechny esenciální aminokyseliny. Dalším unikátním prvkem je růstový faktor CGF (Chlorella Growth Factor), díky němuž chlorela dokáže velmi rychle růst. Tato schopnost pomáhá při rychlejší opravě nervových tkání našeho organismu a napomáhá vzniku nových buněk. To chlorelu předurčuje jako ideální prostředek pro mozek a nervové ústrojí. Chlorela obsahuje vysoký podíl beta-karotenu a kyselin DNA/RNA. Z více než 20 vitaminů a minerálů stojí za zmínku např. vápník, draslík či hořčík.
Chlorela významně působí na zažívací trakt a dokáže zatočit nejen s podrážděním, ale často umí asistovat při léčbě nemocí jako Crohnova choroba či syndrom dráždivého tračníku.
Ne nadarmo se chlorela doporučuje jako doplněk stravy. Při chemoterapii; obsažený chlorofyl chrání tělo před škodlivými účinky záření.
Buněčná stěna chlorely je pro člověka nestravitelná. Standardně se tedy pro konzumaci musí narušit, většinou se to dělá mechanickým mletím.
Chlorela se stala nedílnou součástí čínské medicíny. Také Japonci ji milují a zkonzumují jí v poměru na obyvatele nejvíce, užívá ji téměř 10 milionů Japonců.
VYDATNÝ ZDROJ BÍLKOVIN
Naopak spirulina není řasa, ale zdraví prospěšná sinice. Pěstuje se ve sladké alkalické vodě, do které se někdy přidává i čistá mořská voda.
Se svým až 70% podílem proteinů se spirulina řadí mezi potraviny s jejich nejvyšší koncentrací. Také patří mezi vzácné nositele tzv. kompletního proteinu v rostlinném světě. Gram spiruliny obsahuje více proteinů než gram masa či sóji. Proteiny jsou klíčové pro růst a regeneraci buněk, dodají energii, výdrž a působí na růst svalů.
Ve spirulině jsou všechny známé vitaminy B, včetně vzácně se vyskytujícího vitaminu B12.
Spirulina také obsahuje chlorofyl, dalším jejím významným barvivem je fykokyanin, který jí dodává zbarvení do tmavě modra. Toto barvivo má údajně i protirakovinné účinky.
Spirulina je známá především pro své výjimečné schopnosti posílení imunitního systému, což je způsobeno vysokou koncentrací beta-karotenu. Beta-karoten má významné antioxidační účinky. Ve spirulině najdete cca 10x větší koncentraci beta-karotenu než v mrkvi.
Spirulina obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Dále kyselina gama-linolenová (GLA), patřící do skupiny omega-6 mastných kyselin, je mimořádně prospěšná. Má antioxidační účinky a příznivě působí na zdraví mozku a srdce. Kromě spiruliny se GLA kyselina vyskytuje například v mateřském mléce.
Z dalších živin s antioxidačními účinky stojí za zmínku např. mangan, zinek, měď, selen a chrom.
Bylo zjištěno, že spirulina chrání před vlivem radiace na organismus, což bylo otestováno i krátce po černobylské havárii na místních dětech a pracovnících, kteří se podíleli na odstranění škod.
Spirulina podporuje správné zažívání, včetně pravidelného pohybu střev. Pomáhá potlačit nežádoucí bakterie a naopak vytvořit ideální prostředí pro “hodné” bakterie pomáhající v trávení.
Sinice je nízkokalorická a některé studie zmiňují její účinky na hubnutí. Spirulina opravdu může pomoci při hubnutí, ale jen jako doplněk, ne hlavní prostředek!
Největší rozdíly
- Chlorela je tmavě zelená, zatímco spirulina má tmavě modrozelenou barvu.
- Přestože spirulina také obsahuje barvivo chlorofyl, chlorela ho obsahuje cca 10x více.
- Spirulina vděčí za svou modrou barvu fykokyaninu.
- Chlorela obsahuje více železa než spirulina.
- Chlorela obsahuje speciální růstový faktor CGF.
- Spirulina je bohatá na bílkoviny, mnohem více než chlorela.
- Spirulina je lepším zdrojem kyseliny gama-linolenové, esenciální nenasycené mastné kyseliny.
Kdy si dát spirulinu a kdy raději chlorelu?
- Cítíte se zpomalení, unavení, a podezříváte svůj životní styl? Zavolejte na pomoc chlorelu a berte ji minimálně pár týdnů pro detox.
- Hledáte alternativu proteinového nápoje po cvičení bez chemie? Udělejte si nápoj ze spirulinového prášku.
- Jste vegetarián či vegan? Užívejte spirulinu pro doplnění bílkovin.
- Trápí vás slabá imunita? Zkuste jedno nebo druhé, spirulina i chlorela odolnost organismu podporují.
- Procházíte chemoterapií? Chraňte se před nežádoucími projevy chlorelou či spirulinou, mají podobné účinky.
- Máte zažívací obtíže, zácpu apod.? Vyberte si mezi spirulinou a chlorelou, obě dokážou pomoct.
- Pokud cítíte, že by vám prospěly účinky obou zelených potravin, nebojte se brát spirulinu i chlorelu současně. Nijak si vzájemně nevadí, naopak – násobí své pozitivní efekty.
Pro koho nejsou vhodné
Pokud se spirulinou či chlorelou teprve začínáte, vyzkoušejte malé dávky. Vzácně se totiž může vyskytnout alergie. Jestliže vás po prvním pozření přepadnou jakékoli alergické symptomy (svědění, vyrážka apod.), daná řasa pro vás není vhodná.
Jedinci trpící fenylketonurií by se měli spirulině obloukem vyhnout.
Když berete léky, jste těhotná či kojíte, poraďte se se svým lékařem, zda je užívání chlorely či spiruliny pro vás vhodné.
Obecně jsou obě potraviny v těhotenství bezpečné, ale jiný stav s sebou přináší spoustu individuálních projevů, jako např. různé alergie.
Chlorela i spirulina se tedy mohou společně chlubit čisticími a detoxikačními účinky, mají vysoký podíl vitaminu B a jsou významným zdrojem proteinů. Chuť, která není napoprvé zrovna lahodná, je u chlorely a spiruliny téměř totožná. Vězte však, že se na ni dá zvyknout! Pokud si ovšem prášek ze spiruliny či chlorely pro chuť opravdu nezamilujete, vždy je možnost jej po troškách přidávat do chuťově výrazných jídel, anebo ho jednoduše vyměnit za tablety.
VERONIKA HRADILÍKOVÁ
Publikováno: 09. 01. 2017