Jak se rodí produkty Energy (5): Probiotika
Rozdíl mezi Probiosany
Výraz probiotikum je odvozen z latinské předložky „pro“ stejného českého významu a řeckého slova „biotic“, které znamená „bios“ nebo „život“. Moderní historie probiotik se datuje k počátku 20. století průkopnickými studiemi budoucího laureáta Nobelovy ceny Élie Metchnikoffa, ruského vědce působícího v Pasteurově institutu v Paříži. Nicméně první dochované zmínky o výrobě probiotik jsou staré téměř jako lidstvo samo a úzce souvisejí s používáním fermentované stravy.
Začalo to koženým vakem…
Již během neolitického věku se používaly procesy, které umožňovaly nejen prodloužit trvanlivost mléčných výrobků, ale zároveň docílit jejich léčebného účinku. Egypťané a Féničané uchovávali mléko od krav, ovcí, koz, koní a velbloudů v lahvích vyrobených z kůže nebo žaludků, kde mléko přišlo do kontaktu s bakteriemi, jež byly s největší pravděpodobností předchůdcem dnešních kmenů Lactobacillus acidophilus a bulgaricus.
Legenda říká, že pastýř, cestující na horkém slunci turecké pouště, na nějakou dobu zapomněl na mléko v kozím vaku. Posléze zjistil, že se proměnilo v hustý, krémový a chutný pokrm. Tento nový produkt byl tehdy pojmenován nám známým slovem „jogurt“. O několik set let později Louis Pasteur identifikoval mikroorganismy odpovědné za proces fermentace, a položil tak základy odvětví, které v mnohém změnilo svět.
Vývoj sofistikované technologie
Výroba fermentovaných, probiotických produktů zaznamenala v posledních třiceti letech obrovský vývoj. Ze zapomenutých kožených vaků na poušti se rychle stal vysoce sofistikovaný obor.
Byly identifikovány a popsány stovky probiotických bakteriálních kmenů a provedeny klinické studie jejich působení na lidský organismus. Klíčovými se staly dva parametry. Složení a množství použitých kmenů a také způsob, jak je v rámci trávicího traktu efektivně dopravit na potřebné místo. První probiotické přípravky trpěly svými porodními bolestmi. Téměř 90 % obsahu bylo zničeno již v prostředí žaludku působením jeho agresivních trávicích šťáv, a jejich efekt tak zůstal velmi diskutabilní. Do střevního biomu se dostalo naprosté minimum bakterií, které tím pádem nedokázaly čelit přesile a na změnu mikrobiomu neměly sílu. Prvním krokem k nápravě bylo balení do želatinových kapslí, které svůj obsah částečně chránily, a úspěšnost dopravy skrze žaludek se násobně zvýšila. Radikální změnu však přinesla až metoda „obalení“ samotných bakterií ochranným filmem, zpravidla na bázi přírodních materiálů.
Probiotika Energy
Věříme, že naše probiotika jdou ještě o krok dále… Jsou velmi komplexní a dle svého zaměření rozdělená na dva produkty, které od sebe snadno a intuitivně rozeznáte. Oba shodně používají stejný komplex deseti vybraných bakteriálních kmenů, u kterých se prokázala nejvyšší účinnost. Jsou chráněny nejen rostlinnou kapslí vhodnou pro vegetariány, ale jednotlivé klastry bakterií jsou uzavřeny do mikrokapsulí, tvořených čtyřmi vrstvami obalu na bázi glukózy, lipidů a chitosanu. Jednotlivé vrstvy jsou nanášeny střídavě. Tato nepravidelnost znamená mírně odlišnou odolnost a umožňuje postupné vstřebávání obsahu v celé délce střevních cest.
Probiosan – „zelené“ probiotikum
je obohaceno navíc o prebiotikum inulin a Chlorellu pyrenoidosu v organické kvalitě. Ta dodává přípravku detoxikační a nutriční účinek.
Probiosan Inovum – „fialové“ probiotikum
obsahuje prebiotikum inulin, kravské kolostrum a extrakt z hlívy ústřičné. Jejich účinek prohlubuje imunitní efekt, a protože imunita sídlí ve střevech, působí tak dvojím a velmi důkladným způsobem.
Poznámka od MUDr. Vosátkové:
Střevo také zásadně podporuje Probiosan a Probiosan Inovum. Oba obnovují střevní mikroflóru, Probiosan Inovum navíc obsahuje imunitně mimořádnou látku zvanou kolostrum. Je to první mléko, které pije mládě savců, včetně člověčího, a je nabité dary od jeho matky – protilátkami a lehce stravitelnými živinami. A právě o protilátky nám jde. V Probiosanu Inovum je dále kompletní spektrum „hodných“ bakterií, které nám pomáhají trávit. Ono totiž střevo, které dobře netráví, tedy přesněji nevstřebává a nepředává do krve živiny, brání tvorbě kvalitní síly. A jak víme, je-li málo síly vůbec, je málo síly i pro imunitu. Zdroj: Vitae 10/2015
Přestože samotný probiotický komplex vyrábíme v Anglii, finální produkt vzniká u nás, na Moravě. Všechny účinné ingredience zde jsou pečlivě homogenizovány, aby bylo dosaženo jejich přesných poměrů. Zvláštní pozornost musí být věnována probiotikům. Přes všechna opatření a ochranné vrstvy se jedná o živý materiál, který přirozeně stárne. Pro každé z nich existuje přesný algoritmus přirozeného úbytku. Jejich obsah se proto pečlivě počítá tak, aby garantované množství bylo ve výrobku obsaženo s rezervou pro poslední den záruční lhůty…
Hippokrates před více než 2 000 lety prohlásil, že „smrt sedí v útrobách“ a že „špatné trávení je kořenem všeho zla“. Živá a vyvážená strava a co nejméně stresu je tak receptem na dlouhý život. Pokud tomu však chcete trochu pomoci, nyní víte, kde můžete hledat.
Zdroj: magazín Vitae 3/2021
Publikováno: 01. 06. 2024