[email protected]  585 224 641  602 583 091
Přihlásit / vytvořit účet

Světový den diabetu: 14. listopad

Diabetes mellitus neboli cukrovka je nemoc stará jako lidstvo samo, první zmínky o ní pocházejí už ze starověku. Je to onemocnění, které se může týkat každého z nás. Ať jsme bohatí, chudí, mladí, staří. Nebolí, a tak nás často ani nenapadne, že právě my bychom mohli mít s tvorbou inzulinu, který je pro správné fungování organismu nezbytný, potíže. Pod označením cukrovka si můžeme, zjednodušeně řečeno, představit chronické potíže organismu se zpracováním sacharidů, tedy cukrů.
Na jednu stranu je alarmující, že nemocných stále přibývá, zatímco věk pacientů se snižuje. Statistiky hovoří o tom, že léčených diabetiků je v České republice zhruba 800 tisíc. Na druhou stranu nemá význam se zbytečně stresovat a znepokojovat, protože právě stres,mimo jiné, bývá jedním ze spouštěčů tohoto onemocnění. To, zda právě nás úplavice cukrová, což je český název pro tuto nemoc, postihne, máme totiž částečně i ve svých rukou. Na vině není jen genetika, ale také náš životní styl, který můžeme naprosto výrazným způsobem ovlivnit.
A proč právě nyní věnujeme pozornost cukrovce? Není to náhoda, že na 14. listopad připadá Světový den diabetu. V tento den se totiž roku 1891 narodil objevitel inzulinu, kanadský lékař Frederik Grant Banting.
 
CO JE CUKROVKA
Měli bychom v první řadě vědět, že existuje cukrovka 1. a 2. typu a oba druhy se liší tím, co úplavici cukrovou způsobuje.
Cukrovka 1. typu může propuknout u novorozence i starého člověka, bývá podmíněna geneticky a její léčba se neobejde bez pravidelné aplikace inzulinu, hormonu, který vzniká ve slinivce břišní. Pacient je na přísunu inzulinu zvenčí závislý. Diabetes 1. typu se řadí mezi autoimunitní onemocnění.
U cukrovky 2. typu tak zvané Langherhansovy ostrůvky ve slinivce břišní sice inzulin vytvářejí, ale méně, než tělo potřebuje. Navíc buňky v těle, které inzulin potřebují k tomu, aby zpracovaly cukr, s ním nedokáží dobře hospodařit. Právě tento druh cukrovky se řadí mezi takzvané civilizační choroby. Projevuje se často u lidí se sedavým zaměstnáním, s čímžjde ruku v ruce špatný životní styl. Namátkou jmenujme stres, kouření, nezdravé stravování, obezitu, nedostatek pohybu. První, co lékař diabetikovi nařídí, je změna stravovacích návyků, což znamená vynechat z jídelníčku sladká jídla a zamyslet se nad skladbou jídelníčku, více se pohybovat.

JAK SE DÁ CUKROVKA POZNAT?
Diabetes se obvykle odhalí při vyšetření moči. Již ve středověku si lidé všimli, že takzvaná “sladká moč” vábí mouchy a jiný hmyz. Jejich poznatek byl správný: při špatném zpracování sacharidů se cukr vyplavuje z těla močí. Nemocný může pociťovat velkou žízeň, únavu, malátnost, někdy se objeví úbytek hmotnosti, které by pacienta měly alarmovat a bez váhání dovést do ordinace lékaře. Při neléčeném rozvinutém diabetu hrozí vážné komplikace, například onemocnění ledvin, oční obtíže, postižení nervů nebo poškození cév, které může vést až k amputaci končetin.
Pokud vám byla diagnostikována cukrovka, nelekejte se. Nerezignujte. Možná namítnete, že je pro vás těžké změnit od základu svůj život a myslíte si: co se má stát, stane se. Pozor! Někdy i malá změna může přinést skvělé výsledky, zejména pokud vsadíte na pravidelnost – zkuste denně vyšetřit 30 minut na procházku, nejlépe v přírodě, odpoutat se od běžných starostí, odpočinout si, relaxovat. A nezapomínejte ani na to, že humor je kořením života a příroda je mocná léčitelka…


Ing. Miloslava MARTÍNKOVÁ
 

Publikováno: 01. 11. 2011

Seznam článků

Zobrazeno 1-18 položek z celkem 570
Datum zveřejnění Titulek
01. 11. 2024
Silk Balm - dárek za 1 Kč

Obsah pouze pro členy

01. 06. 2024
Probiotika: Probiosan + Probiosan Inovum

V článku se dozvíte, jak probiotika Energy čerpají inspiraci z prastarých metod fermentace a čím jsou unikátní.Dozvíte se také, jak produkty Probiosan a Probiosan Inovum podporují zdraví a imunitu díky pokročilým metodám ochrany a dopravy probiotických bakterií do trávicího traktu.

29. 01. 2024
Voňavá péče pro krásu i odvahu - Immortelle soap

Obsah pouze pro členy

03. 04. 2023
Účinky zelených potravin a terapeutických olejů

Obsah pouze pro členy

01. 04. 2023
Soutěžte se zelenými potravinami o balíčky produktů energy! (4/2023)

Soutěžte se zelenými potravinami a vyhrajte lákavé ceny. Zde si můžete přečíst pravidla soutěže.

08. 11. 2022
Navýšení cen v roce 2023

Upravili jsme e-shop tak, aby zobrazoval navýšení cen v roce 2023. A zároveň už máme nové ceníky.

23. 09. 2022
Offusin - (ne)kašleme na to!

Obsah pouze pro členy

25. 07. 2022
NOVINKA: Mycopan

Obsah pouze pro členy

24. 07. 2022
Vyčistěte si hlavu! Nové šampony Pentagramu

Obsah pouze pro členy

14. 07. 2022
Veterinární přípravky Epivet + Probiovet

Epivet je přírodní šampon pro lesklou a zdravou srst (vhodný pro citlivou pokožku). Probiovet zase posiluje imunitu a pomáhá se zažívacími potížemi.

23. 06. 2022
NOVINKA: Mycocard

Obsah pouze pro členy

01. 04. 2022
Dubnová soutěž se zelenými potravinami

Soutěžte se zelenými potravinami a vyhrajte lákavé ceny. Zde si můžete přečíst pravidla soutěže.

23. 03. 2022
NOVINKA: Mycohepar

Obsah pouze pro členy

31. 10. 2021
NOVINKA: Mycopulm

Obsah pouze pro členy

29. 09. 2021
Jak předcházet rýmě

Blíží se podzimní plískanice, a období rýmy - co s tím? Už jste zkusili výplach nosu slanou vodou? V článku najdete videonávod (ukázku aplikace) a tipy.

21. 09. 2021
Správné užívání bylinných koncentrátů Energy a jejich vhodné kombinace s dalšími přípravky

Jak správně užívat přírodní přípravky Energy a naplno využít jejich potenciál? Jak správně detoxikovat organismus? V textu jsou zahrnuty i dlouholeté zkušenosti lékařů, terapeutů, lektorů společnosti Energy s používáním přípravků při prevenci a řešení nejčastějších zdravotních problémů (v druhé…

16. 06. 2021
Tuňáková pomazánka s mrkví

Recept na velmi chutnou tuňákovou pomazánka s mrkví, kořením a foodovými oleji. Nechte se inspirovat ;)

22. 01. 2021
Ylang ylang: Elixír blaženosti

Esence z květů canangy, známá nejčastěji pod názvem Ylang ylang, je velkou osobností a učitelem. Má vzácnou schopnost vyrovnávat polarity a zároveň navozovat až exoticky hypnotický stav potěšení, pokud se mu ovšem odevzdáme.